کابل خشک چیست و چه کاربردهایی دارد؟

کابل خشک چیست و چه کاربردهایی دارد؟

کابل های مختلف از سیم های اغلب آلومینیومی یا مسی ساخته شده‌اند که توسط یک پوشش عایق محافظت می‌شوند که جنس آن‌ها می‌تواند از پلیمرهای مصنوعی نیز باشد. کابل خشک یکی از انواع کابل است که در صنعت و بخش‌های مختلف الکترونیکی بسیار استفاده می‌شود.

کابل خشک چیست؟

کابل خشک به کابلی گفته می‌شود که دارای یک یا چند رشته مفتول از جنس مس است که به طور منظم و یک دست در هم تنیده شده‌اند. به کابل خشک، کابل مفتولی هم گفته می‌شود. کابل خشک به دلیل استفاده از یک رشته سیم، معمولا رسانایی بالایی دارد و همین ویژگی ممتاز این کابل است. کابل‌های خشک همانطور که از نامشان پیدا است، کابل‌هایی ثابت و غیرقابل انعاطاف هستند.

کابل خشک چه ویژگی‌هایی دارد؟

کابل‌های خشک، مفتولی یا سخت، در قسمت‌هایی استفاده می‌شوند که نیاز به تحرک و انعطاف نباشد، چون ثابت و خشک هستند. این کابل‌ها بر اساس نوع سیم مفتول به کار رفته درونشان و مقاومتشان به دو دسته کلی تقسیم می‌شوند. دسته اول کابل‌هایی با ولتاژ اسمی ۳۰۰ تا ۵۰۰ ولت با سطح مقطع ۰٫۵، ۰٫۷۵ و ۱ میلی‌متر و دسته دوم کابل‌هایی با ولتاژ اسمی ۴۵۰ تا ۷۵۰ ولت با سطح مقطع بیش از ۱ میلی‌متر.

یک گروه از کابل‌های مفتولی یا خشک که روش نصب ثابت دارند به کابل‌های برق NYY معروف هستند. درون سیم های NYY با یک لایه زره محافظ مسلح شده است. این زره می‌تواند بسته به هزینه و میزان رسانایی موردنیاز از جنس مس یا آلومینیوم باشد. یکی از دلایل نام گذاری این دسته کابل ها به NYY به دلیل استاندارد VDE در ساخت سیم و کابل است. حرف N به معنای کابل  و حرف Y به معنای عایق به کار رفته در پوشش آن است که در اینجا جنس پی‌وی‌سی مدنظر است.

کابل خشک یک نوع از کابل‌های مفتولی است. از این نوع کابل‌ها در صنعت تابلوهای تبلیغاتی زیاد استفاده می‌شود. زیرا سیم‌کشی برق درون این تابلوها به شکل ثابت است.

کابل مفتول چند رشته سیم مفتول به هم پیچیده شده است. به طور کل واژه مفتول به معنی تافته یا به هم تابیده شده است. هادی همه کابل‌های مفتول از جنس فلز رسانای مس است و با عایق PVC عایق‌بندی شده است. هزینه این نوع کابل‌های مفتولی که کابل خشک هم در این دسته قرار می‌گیرد، نسبت به کابل افشان و احتمال ایجاد اتصال کمتر است و مقاومت بیشتری هم در برابر خوردگی دارد.

هادی برتر در کابل خشک هم مانند سایر کابل‌ها، مس است. اما به علت گران قیمت‌بودن این فلز، از آلومینیوم هم در ساخت کابل خشک به عنوان فلز هادی، استفاده می‌شود.

کاربرد کابل خشک کجاست؟

کابل‌های خشک بیشتر استفاده خود را درون ساختمان‌سازی و برج‌سازی دارند. اغلب کابل‌کشی‌های درون خانه‌ها از جنس کابل خشک است. از کابل‌های خشک در صنعت هم استفاده می‌شود. مثلا اگر سطح مقطع محیطی که نیاز به کابل‌کشی دارد بزرگ باشد، کابل خشک بهترین گزینه برای انتخاب و استفاده است. از کابل خشک در محیط‌ها و مکان‌های خشک و مرطوب، هر دو استفاده می‌شود. در واقع می‌توان گفت این کابل، به آب و هوا حساسیت ندارد و این محصول در صورتی که با گالوانیزه گرم تهیه شده باشد برای تمامی مناطق جغرافیایی و شرایط آب و هوایی مناسب و سازگار است. کابل خشک نسبت به خوردگی بسیار مقاوم است و برای همین عمر طولانی‌تری دارد. البته کابل‌های افشان و غیر‌خشک به خوبی فرم می‌گیرند، اما معمولا در این نوع کابل‌ها پس از مدتی پوسیدگی مشاهده می‌شود. یکی از دلایل این موضوع تمایل الکترون‌ها به حرکت در سطح خارجی سیم است.

 یکی از نکات قابل ملاحظه در مورد کابل خشک این است که از این کابل‌ها در زیر زمین یا بتن فشرده استفاده نمی‌شود. برای استفاده از کابل خشک هم باید به اختلاف مقاومت اهمی آن نسبت به مدل افشان دقت کرد.

کابل خشک پراستفاده، ثابت، مقاوم و مقرون به صرفه و برای مصارف در حجم گسترده بسیار مناسب است. انتخاب و استفاده از کابل خشک براساس ضخامت، ولتاژ و سایزهای مختلف تولید شده آن‌ها انجام می‌شود.

وبلاگ های مرتبط