کابل افشان چه کاربردهایی دارد؟
کابل افشان یا کابل چندرشتهای در واقع نوعی کابل فشار ضعیف است که در کانالهای کابلکشی و برای مصارف خانگی و صنعتی استفاده میشود. کابل افشان که با کابل نرم هم شناخته میشود همچنین در وسایل الکتریکی، لوازم خانگی و ماشینآلات و کانالکشی در فاصلههای کوتاه خانگی هم مناسب است. همه این کاربردها بستگی به نوع مورد استفاده دارد.
کابل افشان چیست؟
کابل افشان همانطور که از نامش پیدا است از چند سیم متفاوت تکرشتهای رسانا از جنس مس که درون محفظهای از جنس عایق به صورت افشان قرار دارند، تشکیل شده است. تکرشتههای هادی یا رسانا در این محفظه در کنار هم قرار میگیرند. این نوع از محصولات بر اساس اندازه سطح مقطع و ولتاژ نامی خود بر اساس استاندارد های مختلفی تولید میشوند. کابل افشان در واقع یک نوع کابل ورودی منعطف است که همین ویژگی آن را برای استفاده در وسایل برقی و لوازم خانگی الکترونیکی مناسب میسازد.
مهمترین ویژگیهای کابل افشان همین انعطاف بالای آن در کاربرد در مصارف مختلف است. به همین دلیل به آن کابل نرم هم میگویند.
انواع کابل افشان:
کابل افشان براساس مصارف مختلفی که دارد به دو دسته تقسیم میشود.
1)کابل افشان سبک
2)کابل افشان قدرت
کابلهای افشان سبک: دارای هادی از جنس مس آنیل شده شده هستند. در عایق کابل افشان سبک این کابلها از آمیزه پیویسی از نوع PVC/D استفاده شده و روکش این نوع از کابلها آمیزه پیویسی از نوع PVC/ST5 است و رنگ روکش به طور معمول مشکی یا سفید انتخاب میشود. کابل افشان سبک به عنوان کابل رابط در وسایل الکتریکی و ماشینآلات و برای کابل های ورودی و همچنین اتصال در تجهیزات برقی استفاده میشود.
کابل افشان قدرت: این نوع کابل افشان در موارد متفاوتی کاربرد دارد. از کابل افشان قدرت در تامین انرژی فضاهای باز، تامین انرژی مورد نیاز در آب و بخش داخل ساختمان استفاده میشود. به علاوه کابل افشان قدرت بیشتر برای استفاده در مصارف صنعتی، نیروگاهها و کانالهای مخصوص کابلکشی تولید میشود. رشتههای هادی به کار رفته در کابل افشان قدرت به هم پیچیده هستند.
کابلهای افشان از نظر ساختاری و شکل ظاهری هم بر دو نوع مختلف هستند:
کابل افشان تخت
کابل افشان گرد
که هرکدام بسته به موقعیت استفاده، انتخاب میشوند. کابلهای تخت، انعطافپذیرترند، جای کمتری اشغال میکنند، دفع گرمای بهتری نسبت به کابلهای گرد دارند و در کابلهای متحرک، بالابرها، سیستمهای نقاله و نظایر اینها بیشتر به کار میروند. کابلهای افشان گرد اما مقاومت بیشتری در برابر نوسانات برق دارند و در محیطهای صنعتی و کارخانههای که نوسان در آنها بالا است بیشتر استفاده میشوند.
کابل نیمه افشان چیست و چه تفاوتی با کابل افشان دارد؟
کابل نیمه افشان همانطور که از نامش مشخص است در مواردی کاربرد دارد که استفاده از کابل افشان به شکل کامل مزیتی ندارد. این کابل در دستهای در میانه کابل افشان و سیم افشان قرار میگیرد و کاربردهای جزئی خودش را دارد. کابل نیمه افشان از تعداد رشتههای هادی کمتری برخودار است و انعطاف کمتری هم دارد.
ویژگیهای کابل افشان:
کابل افشان منعطف است و میتوان آن را به حالتهای مختلف درآورد و به دلیل همین انعطاف نمیشکند و مقاومت بالاتری نسبت به سایر کابلها دارد. کابلها و سیمهای افشان میتوانند ولتاژی بین 300 تا 500 ولت را تحمل کنند و برای همه نقاط خشک یا مربوط هم قابل استفاده هستند.
هادیهای داخل کابل افشان، طبق استانداردهای ملی تعبیه میشوند. مقاومت هادیها بسیار مهم است و نباید بیشتر از مقدارهای استاندارد تعیین شده باشد. مس آنیل که در این کابلها به عنوان هادی استفاده میشود حتما اندود شده یا ساده هستند.
کابل افشان در کجا کاربرد دارد؟
به علت نرمی و انعطاف بالای کابل افشان همانطور که پیشتر گفته شد معمولا در مسافتهای کوتاه از این نوع کابل استفاده میشود و در مسافتها طولانی کاربرد ندارند. یکی از کاربردهای خاص کابل افشان که فقط مخصوص این نوع از کابل است استفاده از آن در پمپ شناور چاه عمیق است. در واقع برای پمپهای آب حتما باید از کابل افشان استفاده کرد.
از مواردی که کابل افشان در آن غیرقابل استفاده است، در موتورها است. در صورتی که در موتورها از این نوع کابل استفاده شود به دلیل ایجاد عایق مجزا، حجم موتور خیلی بالا میرود.
مقاومت کابل افشان در برابر مقاومت ویژه سیمهای یکپارچه یا استخوانی بسیار بیشتر است. به همین دلیل در فرکانسهای پایین، میدان مغناطیسی تولید شده توسط کابل افشان کمتر از میدان مغناطیسی تولید شده در سیم استخوانی است.
به طور خلاصه میتوان گفت بیشترین استفاده از کابلهای افشان در مواردی است که نیاز به انعطافپذیری بالا باشد یا اتصالات متحرک باشد. نقاط بهینه نصب برای این نوع کابلها، نقاطی هستند که خطر ضربات مکانیکی وجود نداشته باشد.