کابل زره‌دار چه ویژگی‌هایی دارد؟

کابل زره‌دار چه ویژگی‌هایی دارد؟

کابل زره‌دار از جمله کابل‌هایی است که هم در صنایع و هم در ساختمان‌‌سازی استفاده زیادی دارد. انواع مختلف این کابل‌ها با ویژگی‌های متمایزی که نسبت به کابل‌های دیگر دارد استفاده از آن‌ را گسترش داده‌اند.

ویژگی‌های کابل زره‌دار چیست؟

ساختار کابل زره‌دار که به آن کابل مسلح یا کابل آرموردار هم می‌گویند با هدف نوعی افزایش استحکام مکانیکی، به شکل لایه‌دار یا اصطلاحا زره‌دار ساخته می‌شود. جنس این لایه می‌تواند به شکل مفتول (سیم) یا نوار از جنس فولاد گالوانیزه، آلومینیوم یا موارد و فلزات مشابه دیگر باشد. این لایه در ساختار کابل از آن در برابر ضربه، تنش‌های داخلی سیستم و فشار‌های مکانیکی خارجی محافظت می‌کند. به همین دلیل کابل زره‌دار برای مواردی نصب و استفاده می‌شود که جسم مورد نظر یا خط انتقال برق در معرض آسیب‌‌های خارجی قرار داشته باشد.

درواقع کابل‌های زره‌دار نوعی کابل افشان قوی هستند. کابل زره‌دار از چند قسمت مختلف تشکیل شده است: هادی کابل، لایه نیمه‌هادی، عایق، لایه فلزی، زره، لایه خارجی، لایه نیمه‌هادی در ساختار اختصار جهانی کابل زره‌دار با نام اختصاریSWA  شناخته و نامیده می‌شود.

کابل زره‌دار مانند سایر کابل‌ها و ابزارآلات صنعتی، دارای انواع مختلف و کاربری‌های متفاوت است. همچنین از جهت شکل، جنس و اندازه هم متفاوت هستند. انواع این نوع کابل‌ها به ترتیب زیر هستند:

کابل فشار ضعیف با زره سیمی(مفتولی)

کابل فشار ضعیف با زره نواری

کابل فشار متوسط با زره سیمی 

کابل فشار متوسط با زره نواری

کابل‌های چند رشته با زره فولادی

کابل‌های تک‌رشته با زره آلومینیومی 

 

کابل زره‌دار در کجا کاربرد دارد؟

باتوجه به توضیحاتی که بالاتر داده شد، کابل زره‌دار برای محیط‌هایی که امکان آسیب و اختلال در سلامت فیزیکی کابل‌ها وجود دارد، مناسب هستند. مثلا گذر ماشین‌های سنگین و فوق سنگین از محل نصب و دفن کابل یا وجود جانوران جونده در اطراف محیط کابل. برای مثال معمولا در پروژه‌های راه‌سازی و عمران معمولا امکان برخورد بیل‌های مکانیکی با کابل‌هایی که در زیر زمین استفاده می‌شوند وجود دارد. به همین دلیل برای محافظت از کابل‌ها بیشتر از کابل‌های زره‌دار استفاده می‌کنند درواقع ممکن است بر اثر ضربه رویه کابل زره‌دار آسیب ببیند اما دقیقا به همین دلیل به احتمال زیاد عملیات متوقف می‌شود تا به خود کابل‌ها آسیب وارد نشود.

کابل زره‌دار به علت مقاومت بالای فیزیکی آن و عمر طولانی و تداوم عملکرد، یکی از گزینه‌های همیشه قابل استفاده است. بالاترین مورد مصرف کابل زره‌دار در سیستم‌‌های انتقال برق از زمین به قدرت یک کیلو ولت به بالا است. برای کابل‌ زره‌دار، زمان استفاده از در سیستم برق فشار ضعیف بیشتر مواقع از مس مفتول به عنوان عادی استفاده می‌شود. وقتی قرار است در سیستم‌های برق‌ فشار قوی از کابل زره‌درا استفاده شود معمولا از کابل‌های زره‌دار با هادی آلومینیوم استفاده می‌شود. استفاده از کابل‌های زره دار احتمال قطع شدن برق را در اثر تنش‌های مکانیکی و آسیب‌های محیطی به حداقل می‌رساند و برای استفاده در فضا و محیط‌های باز و عمومی، بسیار مناسب است.

اهمیت استفاده از ‌هادی درست در کابل زره‌دار در این است که ممکن است در فشار برق بالا، سیم‌های مسی زودتر داغ شوند و کابل زره‌دار خاصیت خود را از دست بدهد و سیستم را دچار مشکلاتی کند. در کابل زره‌دار هم مانند سایر کابل‌ها از عایق پی‌وی‌سی استفاده می‌شود که دلیل آن مقاومت در برابر آب و خاصیت الکتریکی بالای آن است.

کابل زره‌دار با پوشش مضاعف خود در برابر شرایط آب و هوایی مختلف مقاوم است و ضربات و فشارهای خارجی را تحمل می‌کند و عملکرد بهتری از خود نشان می‌دهد. جنس زره یا آرمور روی کابل بسته به نوع کاربری کابل متفاوت است. به این دلیل که اکثر شبکه‌های انتقال برق فشار قوی از زیر زمین انتقال پیدا می‌کنند، زره‌دار کردن این کابل‌ها راه حل بسیار مناسبی برای جلوگیری از ضربات و فشارهای احتمالی است. به همین دلیل اکثر کابل‌های فشار قوی، با یک زره پوشانده شده‌اند.

وبلاگ های مرتبط