کنتاکتور
کنتاکتور Contactor)) کلیدی الکترومغناطیسی است که برای قطع و وصل جریان الکتریکی و یا تغییر اتصال در مدراهای الکتریکی استفاده میشود. به طور کلی کنتاکتور با استفاده از یک جریان الکتریکی کوچک میتواند جریانی بزرگتر را کنترل کند. کنتاکتورها بسیار شبیه به رلهها هستند با این تفاوت که کنتاکتور در مدارهای با جریان و ولتاژ بالاتر به کار میرود.
کنتاکتورها در مقایسه با کلید های دستی صنعتی مزایای بسیاری دارند. با استفاده از کنتاکتور مصرفکننده میتواند از راه دور کنترل و طراحی مدار فرمان اتوماتیک در مراحل مختلف کار را در دست داشته باشد. علاوه براین، کنتاکتورها سرعت قطع و وصل بالا و استهلاک کمتری دارند و به همین دلیل طول عمر بیشتری دارند بنابراین از لحاظ اقتصادی مقرون به صرفه هستند. استفاده از کنتاکتورها ایمنی بیشتری دارد چون با قطع جریان برق در کنتاکتور، مدار مصرف کننده هم قطع میشود و نیاز به استارت دوباره است و خطر وصل ناگهانی دستگاه وجود ندارد.
برای نصب کنتاکتور باید با اجزای اصلی سازنده و نحوه عملکرد آنها آشنایی داشت. کنتاکتور از سه بخش اصلی کنتاکت ها،کویل و محفظه کنتاکتور تشکیل شده است. کنتاکتها که مهمترین اجزای کنتاکتور هستند جریان الکتریکی را در کنتاکتور انتقال میدهند و شامل کنتاکت قدرت، کنتاکت کمکی و فنرهای کنتاکت هستند. کنتاکتهای اصلی و کمکی با این که ساختار یکسانی دارند عملکردی متفاوت دارند. کنتاکت اصلی برای قطع و وصل مدار الکتریکی به کار میرود اما کنتاکت های کمکی برای کنترل و تولید سیگنال خروجی استفاده میشوند. علاوه بر این با استفاده از کنتاکتورهای کمکی میتوان رله را به کنتاکتور وصل کرد و یا چند کنتاکتور را سری یا موازی به هم وصل کرد. برای بستن کنتاکتها نیروی محرکه لازم است که این نیرو به وسیله کویل فراهم میشوند. محفظه هم محل قرار گرفتن کنتاکتها و کویل است و از جنس عایق ساخته میشود تا از مصرف کننده در تماس با کنتاکتور محافظت کند.
کنتاکتورها در اندازهها و اشکال مختلف تولید میشوند و میتوانند طیف وسیعی از جریانها، از چند آمپر تا هزاران آمپر را پوشش دهند. چون کنتاکتورها توانایی کنترل جریان های الکتریکی بیشتر از 5000 آمپر را دارند در مکانهایی که جریان الکتریکی بسیار بالاست استفاده میشوند. کنتاکتورهای مغناطیسی (Magnetic Contactor)از پرکاربردترین کنتاکتورهای موجود در بازار هستند.این کنتاکتورها بصورت الکترومکانیکی کار میکنند و نیازی به مداخله انسانی ندارند. با استفاده از فن آوریهای پیشرفته، میتوان از راه دور آنها را کنترل کرد و به همین دلیل ایمنتر و کارآمدتر هستند. علاوه براین، مقدار کمی جریان الکتریکی برای باز و بسته شدن مدار توسط این کنتاکتور لازم است و به همین دلیل از نظر مصرف انرژی نیز کارایی بالایی دارد.
برای آگاهی از قیمت کنتاکتور و سفارش هرکدام از انواع آن مورد نیاز یا راهنماییهای بیشتر درباره انتخاب نوع کنتاکتور با فرسام تماس بگیرید.
ویژگی های کنتاکتور
- امکان کنترل از راه دور برای مصرف کننده
- امکان کنترل از چند محل برای مصرف کننده
- بالا بودن سرعت قطع و وصل و استهلاک کمتر
- ایمنی بالا
کاربرد کنتاکتور
- موتورهای الکتریکی
- سیستم های گرمایشی
- بانک های خازنی
- تبخیر کننده های حرارتی
- مدارهای روشنایی
- ماشین آلات صنعتی
- کنترل سیستم های اتوماسیون